Vandopsamlere er en fantastisk måde at genbruge regnvand til brug i haven eller til udendørs brug. De fås i forskellige materialer, herunder rustfrit stål og plast. Størrelsen på opsamleren afhænger af, hvor meget vand du vil opsamle, og hvor ofte det regner.
Forskellige typer vandopsamlere
Der er to typer vandopsamlere: passive og aktive. Passive samlere er lavet af materialer, der naturligt tillader vand at passere gennem dem, såsom planter eller porøse sten. Aktive solfangere har en pumpe, der bruges til at skubbe vandet ind i en tank eller beholder.
Vandopsamlere er en fantastisk måde at spare penge på din vandregning. De kan også bruges til at opsamle regnvandet i nødstilfælde. En beholder til vandopsamling er en beholder, der bruges til at holde regnvand. Dette hjælper med at lindre tørke og oversvømmelser mange steder i verden. I Danmark bruges den dog primært som en måde at samle vand til vanding af planter i ens have. En beholder kan være lavet af plastik eller metal, men kan også være lavet af andre materialer som bambus eller ler.
Vandsamlere fås i en række forskellige materialer, herunder metal, plastik og beton. De kommer også i forskellige størrelser og former.
Hvorfor skal man genbruge regnvand?
Regnvand er den mest bæredygtige form for vand, fordi det er frit tilgængeligt og kan filtreres med en regntønde. Vand, der er faldet ned fra himlen, er næsten rent og kræver ingen energi at behandle. De reducerer forurening fra stormafstrømning ved at fange det vand, der ville være strømmet væk, ubehandlet, tilbage i vandveje eller underjordiske grundvandsmagasiner.
Regn er en ren, ren og gratis ressource, der er tilgængelig for alle. Med regnvandsopsamlingssystemet opsamles regnvandet fra husets tag til en vandopsamler. Vandet kan derefter bruges til at skylle toiletter, vande planter og græsplæner, vaske vasketøj og opvask og endda til at vande indendørs planter. Alt dette kan gøres med en minimal mængde vand, der opsamles fra taget.
Det er godt for miljøet:
- Det gør regnvand genbrugeligt, hvilket gør det bedre for miljøet.
- Regnvand genbruges til at vande planter og vande haven.
- Det mindsker regnvandsafstrømningen til stormafløb, som ellers ville forurene nærliggende vandløb.
Derudover er det også en måde at spare på, idet du undlader at betale for store mængder vand, når du skal vande dine planter.
Regnvandsopsamling er processen med opsamling og opbevaring af regnvand fra naturlig nedbør eller overfladeafstrømning til brug i hjemmet, haven eller industrien. Det opbevares normalt i en vandopsamler, der skal bruges i haver, græsplæner, vaskeri, biler og andre forskellige formål.
Den årlige gennemsnitlige nedbør i Danmark er 790 mm om året. I gennemsnittet regner det mest i Midtjylland og mindst i Kattegat området. Der er faktisk relativ stor forskel på hvor meget nedbøren har udviklet sig. Tilbage i 1947 regnede det 466 mm, og det er derfor næsten fordoblet idag.
Det daglige vandforbrug i Danmark er 105 liter pr. døgn, pr. person.
I gennemsnittet var prisen på drikkevand 6,9 øre pr. liter i 2018. Dette betyder også at vi faktisk i gennemsnit bruger 2.657 kr. årlig pr. person på vores vandforbrug.
Fordele ved at genbruge regnvand med en vandopsamler
Den store fordel ved at genbruge regnvandet er at vi netop ikke har behov for rent drikkevand til havevanding, toiletskyl, tøjvask eller bilvask. Så i sådanne situationer kan vi lige så godt genbruge regnvand fra en vandopsamler.
Der er derudover mange flere fordele ved at genbruge regnvand:
- Spar penge på vandregningen.
- Reducerer dit CO2-fodaftryk ved ikke at bruge grundvandsressourcer.
- Øger mængden af vand i det lokale vandskel.
- Reducerer mængden af vand taget fra søer og reservoirer af landmænd, industrier og andre brugere.
- Holder grundvandsforsyninger på lager til nødbrug under tørke eller nødvandmangel.
- Bevarer ferskvandsressourcer.
- Reducerer regnvandsafstrømning
Hvad kan opsamling af regnvand bruges til?
Regnvandsopsamling er processen med at opsamle og opbevare regnvand for at bruge det til forskellige formål. Det kan bruges til at give vand til kunstvanding, husdyr, dyreliv eller personlig brug. United States Environmental Protection Agency (EPA) anslår, at op til 50% af det ferskvand, der bruges i USA, går til vanding af græsplæner og haver. og anden landskabspleje. På samme måde forventer vi også at størstedelen af vandet i Danmark går til vanding af haver og lignende.
Du kan genbruge regnvand til toiletskylning, tøjvask, bilvask, og havevanding.
Hvilket regnvand kan ikke genbruges?
Desværre er det ikke alt regnvand, der kan genbruges. Der er tre typer regnvand, som ikke kan genbruges: Tagafstrømning fra zinktag, kobbertag eller eternittag, overfladeafstrømning og regnvandsafstrømning fra et vådområde. Regnvandsafstrømning fra et vådområde er et eksempel på regnvand, der ikke kan genbruges. Tagafstrømning er regnvand, der falder på tagets tage og aldrig når jorden. Tagafløb kan ikke genbruges, fordi det indeholder forurenende stoffer som pesticider og gødning. Overfladeafstrømning er regnvand, der falder på fortove, gader eller parkeringspladser og til sidst kommer ind i stormafløb. Overfladeafstrømning kan ikke genanvendes, fordi den ofte indeholder forurenende stoffer som f.eks pesticider og kunstgødning.
Så overordnet set kan du kun genbruge regnvand, som falder på dit tag. Du skal dog være opmærksom på, at hvis dit tag er af zink eller kobber, så er koncentrationen af disse materialer ret høj. Derfor anbefales det ikke at du genbruger vandet til køkkenhaven. Derudover hvis du har et eternittag fra før 1988, så skal du heller ikke genbruge dette vand, da tagpladerne kan indeholde gift. Sidst men ikke mindst skal du ikke genbruge regnvand, hvis du lige har lagt nyt tagpap på taget.
Hvordan vedligeholder man en vandopsamler?
Generelt er der ikke ret meget vedligehold ved en vandopsamler. Regnvandsopsamling er en teknik til opsamling og opbevaring af regnvand fra tage og andre hårde overflader.
Vandet opsamlet fra taget af en bygning kan bruges til forskellige formål, herunder toiletskylning, kunstvanding, husdyrvanding og brandslukning. Regntønder er nyttige i områder med begrænsede vandressourcer, eller hvor der ønskes vandbevarelse.
De tiltag man gør for at vedligeholde er med henblik på at holde vandet rent og undgå, at det kommer til at lugte. For at alger og skidt ikke lægger sig som bundfald i opsamleren, er det en god ide at tømme din vandopsamler regelmæssigt og lige rense den. Du skal også sørge for at lægge låg på den opsamler du har. Jo mere sol den får, jo flere alger vil vokse inden i tønden.
Hvor kan man købe en vandopsamler?
Regntønder er gode til at spare vand og penge. De er et fantastisk værktøj til at reducere vandforbruget i din have og have. Man kan finde en regntønde i de fleste byggemarkeder og boligforretninger. Det er vigtigt at huske, at ikke alle planter kræver eller kan lide vand fra en regntønde. Sørg altid for at tjekke med din lokale kommune for eventuelle regler om regntønder og plantekrav.
Hvis du køber en almindelig vandopsamler, kan du få den for et sted mellem 1000-5000 kroner alt efter hvor stor den skal være. Der findes jo opsamlere i alt lige fra 50-1000 liter. Det mest normale er at have en der kan rumme 200-300 liter. Det vil være rigeligt for de fleste. Vi anbefaler at du køber en opsamler af god kvalitet, da der kan være meget stor forskel på holdbarheden. Pris og kvalitet hænger oftest sammen når vi snakker vandopsamling. Så sørg for ikke at spar for meget på en tønde. Det er bedre givet ud på lang sigt at investere i ordenlig kvalitet. Her på siden viser vi branchens bedste opsamlere.
Du kan som altid tage fat i os, hvis du har spørgsmål til produkter eller bare ønsker hjælp til valg af produkt. Vi vil hellere end gerne hjælpe dig.